Voor een verpleegkundige die met pensioen ging, heb ik een prachtige speech mogen houden. Dankzij de input van haar collega’s is het afscheid een feest van herkenning geworden.

Een speech voor een wondverpleegkundige

Het grootste deel van haar verpleegkundige carrière heeft deze dame zich ingezet voor de kwaliteit van de wondzorg bij een zorgorganisatie.  Toegewijd aan haar werk was de keuze om met pensioen te gaan erg lastig. Ze schoof de datum steeds vooruit. Tot het moment dat ze de beslissing durfde te nemen:

“Jouw inzet, betrokkenheid en passie voor de wondzorg heeft jou ook parten gespeeld. Zeker met de keuze om wel of niet te stoppen met werken. Deze keuze werd bijna een etterende wond die maar niet dicht wou gaan.

Elke keer wanneer je bijna besloten had dat het tijd werd om te stoppen, vlamde de wond weer op, barste het weer vol energie open waardoor je in alle hevigheid weer actief aan het werk ging”.

Afscheidsspeech wondverpleegkundige

In volle concentratie

Mooi afscheid van het werk

Door tijdens het afscheidsfeestje een speech te houden, heeft het team echt een moment persoonlijk aandacht gehad voor deze collega. Het gaf het team de kans om alle mooie verhalen te vertellen, te delen waarom ze deze collega gaan missen en te vertellen wat deze collega uniek en bijzonder maakte:

“Bij gesprekken over de voortgang van jouw taken en rollen, begin je altijd heel bescheiden. Dat het wel loopt, dat het beter kan en dat er nog zoveel meer ‘moet’. En ach zo groot vind jij je rol dan ook niet. Maar dan ineens som even op wat je allemaal doet, vertel je waar betrokken bij bent en in welke netwerken je zit.

Wat een kennis, ervaring, expertise, en netwerk en heb jij de afgelopen jaren opgebouwd. En dan toch elke keer weer net doen of het wel meevalt en dat je het ook niet allemaal weet. Ja daaag!”

De betreffende collega heeft tijdens de ceremonie hard gelachen, enige gene gevoeld en een traantje gelaten om de lieve woorden van haar collega’s.

Origineel speechen bij afscheid van een collega

Vol enthousiasme spreken.

Officieel door het pensioen aan elkaar verbonden

Aan het einde van de ceremonie heb ik de verpleegkundige ‘officieel ‘met haar partner door het pensioen aan elkaar verbonden. En ik heb haarllaten beloven om van elke dag een mooie dag te maken:

“Beste collega, beloof jij, dat je over een maand, elke pensioendag als een welverdiende vrije dag zult omarmen en dat je van elke pensioendag een mooie dag gaat maken? Ook wanneer je ons als collega’s heel erg mist. Wat is daarop jouw antwoord?”

Mooi afscheid van een fijne college

Het was een prachtig afscheid van een fijne collega. Een  afscheid waar veel gelachen is en wat echt een moment was waarbij haar carrière afgesloten werd.