Zwarte inkt is verplicht bij het tekenen van de trouwakte, maar waarom eigenlijk? Als trouwambtenaar wil je alles tot in de puntjes regelen, dus ook de juiste ondertekening van de trouwakte In dit artikel geef ik je het antwoord en leg ik uit waarom zwarte inkt verplicht is.
Trouwakte tekenen met zwarte inkt: de reden en het waarom
Er is een hele simpele verklaring voor de verplichting van de trouwakte tekenen met zwarte inkt: de akte moet minimaal 100 jaar leesbaar zijn. Zwarte inkt vervaagt veel minder snel dan andere kleuren, waardoor de ondertekening goed leesbaar blijft en gemakkelijk gescand en bewaard kan worden. Dit was vooral voor het digitale tijdperk cruciaal. Zonder een goed leesbare handtekening is het huwelijk niet geldig, een langdurig leesbare handtekening was – en is- dus absoluut noodzakelijk. Dit geldt ook voor de handtekeningen van de getuigen!
Wat gebeurt er als je een andere kleur inkt gebruikt op de trouwakte?
Het antwoord is simpel: de akte is niet geldig. Het echtpaar is uiteraard nog steeds getrouwd, maar de trouwakte moet opnieuw opgemaakt en ondertekend worden om het huwelijk of geregistreerd partnerschap wettelijk te erkennen. Het gebruik van de juiste kleur inkt is dus essentieel voor de juridische geldigheid van het document.
Ook dit is belangrijk om te weten over de trouwakte
Naast de kleur van de inkt, zijn er nog meer interessante ‘weetjes’ en feiten over de trouwakte. Omdat je nu toch al aan het lezen bent, zet ik ze hier voor je op een rij:
De akte wordt pas ondertekend zodra het echtpaar getrouwd is
Nu we het toch over de trouwakte hebben, laten we ook direct de volgorde van het huwelijk goed doornemen. Tijdens de ceremonie zegt het echtpaar eerst ja tegen elkaar op de welbekende vraag van jou als trouwambtenaar. Het “ja-woord” is het echte huwelijk, op dat moment zijn ze officieel getrouwd. De trouwakte is wel verplicht om het huwelijk of geregistreerd partnerschap ook door de wet erkend te laten worden. Met de akte leg je de mondelinge overeenkomst officieel vast.
Alleen de geboortenamen staan op de trouwakte
Voor alle dames die op de trouwakte vermeld staan, staan alleen de meisjesnamen (geboortenamen) op de akte, ook wel ‘geslachtsnaam’ genoemd op de trouwakte. Deze achternaam blijft voor de overheid namelijk je officiële naam. Kijk maar eens naar je ID kaart of paspoort, daar wordt altijd de meisjesnaam gebruikt.
Deze regel van de wet kan voor verwarring zorgen wanneer de bruid de naam van de echtgenoot aanneemt. En dan op de trouwakte nog steeds haar eigen naam als eerste ziet staan. Belangrijk dus om dit als trouwambtenaar voor het officiële moment uit te leggen om misverstanden te voorkomen.
De huwelijksakte wordt bewaard én vernietigd
Er worden altijd twee aktes ondertekend. Hiervan gaat één akte naar het papieren archief van de gemeente waar jullie getrouwd zijn. De andere akte wordt opgeslagen in Almelo. daar beheert de Justitiële Informatiedienst alle trouwaktes in het landelijk archief. Zodra de trouwakte binnenkomt, wordt deze gescand en digitaal bewaard. De papieren versie wordt daarna vernietigd.
Gelden al deze regels ook voor het ondertekenen van een ceremoniële trouwakte?
Nee! Bij een ceremonieel huwelijk gelden deze regels niet. Een ceremonieel huwelijk heeft geen wettelijke waarde. Je hebt daardoor volledige vrijheid wat betreft de ceremoniële akte. Zelf kies ik er altijd voor om het ceremoniële huwelijk zo echt mogelijk te laten lijken. Ik zorg ook dan voor een pen met zwarte inkt en de akte is een bijna echte kopie van een officiële trouwakte.
Bij een ceremonieel huwelijk laat ik altijd maar één akte ondertekenen. Deze akte geef ik samen met de speech aan het bruidspaar wanneer ik na de ceremonie naar huis ga. Het is een mooi aandenken voor hen na het huwelijk.
Tips voor de pen bij het onderteken van de trouwakte
Tot slot een paar tips voor de pen waarmee de trouwakte ondertekend wordt. Waarschijnlijk zorgt de bode van het gemeentehuis voor een juiste pen. Als dat niet zo is, dan zijn deze tips handig:
Gebruik een pen met permanente inkt:
Deze inkt vervaagd minder snel waardoor de handtekeningen goed leesbaar blijven. Ook na 100 jaar.
Test de pen voor de ceremonie:
Zet altijd met de pen een paar strepen op een notitieblokje Zo voorkom je dat op het moment van tekenen er geen inkt in de punt zit waardoor de handtekeningen maar half zichtbaar is. En zo weet je ook zeker dat de pen niet vlekt tijdens het tekenen.
Gebruik een speciale trouwpen:
Een mooie chique pen in een mooi doosje staat toch net wat mooier op de foto’s dan een ‘gewone’ zwarte balpen. En het maakt het moment ook net iets officiëler.
Zorg altijd voor een reserve zwarte pen:
Zelf heb ik naast de echt mooie trouwpen, ook 2 gewone zwarte balpennen in mijn tas zitten. Gewoon voor de zekerheid. Ook deze test ik voor de ceremonie. Zo laat je niets aan het toeval over.
En daarom is zwarte inkt bij het trouwakte tekenen verplicht
Nu weet je als trouwambtenaar de reden van de zwarte inkt op een trouwakte. En dat er naast deze verplichting nog meer leuke weetjes en feiten zijn over de trouwakte. Doe je voordeel ermee en maak er een onvergetelijke ceremonie van.